GABINET I POKOJE DLA CHŁOPCÓW NA PODDASZU

Projekt obejmuje metamorfozę pomieszczeń zlokalizowanych na poddaszu domu jednorodzinnego: pokoju dla chłopca, pokoju dla nastolatka oraz niewielkiego gabinetu dla rodziców.

Inwestor:
Prywatny

Lokalizacja: Łańcut

Data: 2017

Powierzchnia użytkowa: 30,50 m2

Autorzy: Karolina Parkitna, Tomasz Huk

Punktem wyjścia w aranżacji wnętrz było stworzenie wrażenia przestronności mimo niewielkiej powierzchni poszczególnych pomieszczeń. Obecne dotychczas we wnętrzach intensywne barwy zastąpiono szarościami, beżami oraz bielą.

Niewielki gabinet utrzymano w eleganckiej stylistyce, gdzie jasne beże zestawiono z ciepłym, naturalnym drewnem. Wnętrze wzbogacają drewniane ramki na zdjęcia, przewidziane na pamiątkowe zdjęcia z wakacji. Obszerne siedzisko pod oknem sprawiło, że w pomieszczeniu obok domowego biura pojawiła się funkcja rekreacyjna, miejsce idealne do zagłębienia się w lekturze czy prób gry na gitarze.

Pokój dla chłopca podzielono na strefy funkcjonalne: zaraz przy wejściu wydzielono przestrzeń sypialnianą, natomiast bezpośrednio przy oknie znajduje się przestrzeń do nauki oraz strefa relaksu. Ścianka wspinaczkowa wykonana na drewnianym podkładzie, drabinka do dowolnej aranżacji oraz rama wielofunkcyjna dają możliwość wielorakiej aranżacji pomieszczenia. Przestrzeń dopełniają dwa obszerne worki do siedzenia.

Zaprojektowanie pokoju dla nastolatka, ze względu na jego gabaryty, było nie lada wyzwaniem. Mimo niewielkiej, nietypowej kubatury w pomieszczeniu znalazły się wszystkie elementy niezbędne nastolatkowi: biurko do pracy z regałem na książki, łóżko z wygodnym tapicerowanym oparciem oraz szafa na ubrania. We wnętrzu dominuje fototapeta z ulubionym krajobrazem, który bezpośrednio koresponduje z zainteresowaniami nastolatka.